groot tekort aan schilders

Groot tekort aan schilders: bouwbedrijven zoeken 48.000 vakmensen

access_time Geplaatst op 15 februari 2019

Het UWV zit met de handen in het haar, omdat het aantal vacatures in de bouw zal stijgen naar 48.000. Dat is de verwachting voor de rest van dit jaar, nadat het tijdens de crisisjaren juist moeilijk was om aan het werk te komen en te blijven.

Het is een stijging van 45 procent ten opzichte van normale waarden. Dat komt vooral door het grote aantal werknemers dat nodig is om woningen te verduurzamen en te verbouwen. Er is een groot tekort aan onder andere schilders, waardoor bouwbedrijven moeilijk aan nieuwe krachten kunnen komen.

Personeelstekort in de bouw

Het personeelstekort geldt volgens het UWV voor de hele bouwsector. Het is ontzettend moeilijk om nieuwe krachten te vinden voor schildersbedrijven, net als voor aannemers en bijvoorbeeld timmerbedrijven.

Het UWV ziet daarnaast dat met name de installatiebranche veel vacatures kent. Die bedrijven zijn aan de slag met de energietransitie die er in Nederland plaatsvindt. In veel gevallen is het daarnaast nodig om delen van het huis of een pand te schilderen, nadat de omslag is gemaakt. Daardoor hebben schilders het op dit moment druk en is de kans groot dat dit nog wel een paar jaar zo zal blijven.

Met name gekwalificeerde schilders zijn moeilijk te vinden, omdat zij vaak maanden tot een jaar vooruit vol zitten met opdrachten. Met name de grotere schildersbedrijven hebben moeite om voldoende mensen te vinden voor alle aanvragen die ze krijgen.

Schilders kunnen banen uitkiezen

Schilders die een baan zoeken hebben die voor het uitkiezen en maken bovendien een goede kans om voor zichzelf te beginnen. Het aantal schildersbedrijven dat nu start begint op te lopen en het was niet vaak zo makkelijk om aan een baan als schilder te komen.

Schilders zijn daarin overigens niet de enigen. Ook dakdekkers, stukadoors, metselaars en andere vaklieden op de bouw komen makkelijk aan werk. Er is veel vraag naar, nadat de markt tijdens de crisis een tijd lang rustig is gewest.

Na de crisis enorm herstel

Tijdens de crisis was er sprake van meer dan 110.000 bouwmensen die een uitkering bij het UWV aanvroegen. Het grootste deel van hen werd ontslagen, omdat er bij de bedrijven geen werk beschikbaar was. Sinds de crisis is er sprake van een flink herstel, en inmiddels meer dan dat.

Schildersbedrijf vinden: gebruik SchildersLabel

Zelf een schildersbedrijf of een schilder vinden en geen behoefte aan een te lange wachttijd? Het aantal beschikbare schilders is klein. Kies in ieder geval een schildersbedrijf met ons SchildersLabel Keurmerk. Op die manier kun je er vanuit gaan dat de schilder betrouwbaar is en aan het werk gaat met de opdracht zoals jij die neerlegt. Dat komt de uiteindelijke kwaliteit van het schilderwerk sterk ten goede.

navigate_next Ontdek de beste schilders in jouw regio!