Regels opbouw rolsteiger 2

Nieuwe regels opbouw rolsteiger: 3 punten om rekening mee te houden

access_time Geplaatst op 1 november 2018

Sinds 1 januari 2018 zijn er nieuwe regels voor de opbouw van een rolsteiger van kracht. Die regelgeving geldt zowel voor nieuwe exemplaren als voor rolsteigers die voor dat moment zijn aangeschaft. We zetten een paar belangrijke veranderingen voor jou op een rij, zodat je netjes zal voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

Let op: de nieuwe richtlijnen verplichten een leuning op heuphoogte, voordat u het werkplatform mag plaatsen. Dat lukt helaas niet met veel traditionele systemen. Daarbij maakt u gebruik van horizontaal- en diagonaalschoren, die te hoog worden geplaatst. Officieel dien je daarom gebruik te maken van een nieuwe rolsteiger, die je kunt opbouwen volgens de nieuwe richtlijnen.

De nieuwe richtlijnen hebben vooral betrekking op:

  1. Voorloopleuningen
  2. Conversiekits
  3. Klimmen

Voorloopleuningen

Er zijn speciale voorloopleuningen ontwikkeld die je kunt gebruiken als je geen nieuwe rolsteiger wilt aanschaffen om aan de regels te voldoen. Je kunt die gebruiken ter vervanging van de horizontaal- en diagonaalschoren.

Gebruikt je een vrijstaande steiger? Je hebt dan minimaal 2 voorloopleuningen nodig. Plaats er aan elke lange zijde één. Gaat het om een rolsteiger tegen een gevel aan, waarbij er minder dan 15cm ruimte overblijft? Dan is het voldoende om gebruik te maken van één exemplaar.

Conversiekits

Als je een nieuw platform plaatst dien je eerst de voorloopleuningen aan te brengen. Wil je een traditionele rolsteiger aanpassen? Dan kun je daar gebruik van maken. Gebruik ze als een handige aanvulling, of maak gebruik van de conversiekits die hiervoor beschikbaar zijn. Op die manier zijn er meerdere mogelijkheden om de situatie aan te passen, zodat het niet nodig is om een compleet nieuwe steiger te kopen.

Klimmen

Het is tenslotte mogelijk om de horizontaal- en diagonaalschoren helemaal te vervangen door voorloopleuningen. Het is dan niet nodig om die elke keer opnieuw te gebruiken, waardoor het mogelijk wordt om de rolsteiger sneller op te bouwen en weer af te breken. In dat geval kun je het platform aanbrengen als de leuningen zitten, om omhoog te klimmen. De volgende laag leuningen kun je dan meteen met het platform plaatsen.

Rolsteiger kopen: win advies in

Wil je een rolsteiger kopen en netjes voldoen aan de richtlijnen die er gelden? Het is er voor sommige schilders helaas niet duidelijker op geworden. Je kunt je als schilderbedrijf goed laten adviseren over de mogelijkheden, op het moment dat je zoekt naar een rolsteiger.

Geef aan dat je aan de nieuwe richtlijnen moet voldoen, maar dat je het ook belangrijk vindt om de steiger snel op te kunnen bouwen. Een specialist in rolsteigers kan je vertellen wat de beste keuze is voor jouw schildersbedrijf. Op die manier maak je een goede en veilige keuze, om netjes te voldoen aan de richtlijnen die er gelden.

navigate_next Ontdek de beste schilders in jouw regio!