Btw tarief schilder

BTW-tarief gaat omhoog: zo voorkom je extra kosten voor de schilder

access_time Geplaatst op 20 november 2018

Een schilder gezocht en daar een scherpe prijs voor betalen? Per 1 januari 2019 gaat het lage BTW-tarief omhoog van 6 procent naar 9 procent. Dat betekent dat de factuur van de schilder enkele tientjes tot een paar honderd euro hoger kan uitvallen. Daarvoor krijg je niets extra’s, omdat het gaat om een verhoging van de belasting.

Voorkom die extra kosten voor de schilder, door nog gebruik te maken van het lage tarief dat tot en met 31 december 2018 geldt. Het bespaart u eenvoudig onnodige kosten, terwijl de schilder het werk op precies dezelfde manier voor u zal uitvoeren.

Lage BTW-tarief naar 9 procent

Het lage BTW-tarief van 6 procent zal vanaf 1 januari 2019 verhoogd worden. Er geldt dan een nieuw tarief van 9 procent. Op die manier wil de overheid meer belasting heffen op aankopen, om de belasting op inkomen te kunnen verlagen. Het is een methode om het belastingstelsel te gaan wijzigen.

Het betekent in de praktijk dat aankopen op basis van het lage BTW-tarief duurder zullen worden. Hiertoe behoort onder andere de schilder. Een schilder berekent kosten voor de materialen en voor het daadwerkelijke schilderen. Daarover moet de schilder BTW berekenen, op basis van het tarief dat de overheid vaststelt.

Geen overgangsregeling

Een paar jaar eerder is het hoge BTW-tarief al een keer verhoogd. Toen was er sprake van een overgangssituatie. Dat is nu niet het geval. In dit geval geldt vanaf 1 januari het nieuwe tarief. Vanaf dat moment zal de factuur van een schilder dus iets hoger uitvallen.

De hoofdregel stelt dat de te berekenen BTW bepaald wordt op het moment dat de prestaties worden verricht. Een uitzondering hierop vormt een vooruitbetaling. Op die manier is het mogelijk om het oude BTW tarief te betalen, voor werk dat vervolgens na 1 januari wordt uitgevoerd.

Hogere BTW-tarief voorkomen: betaal de schilder vooruit

Wilt u het hoge BTW-tarief voor de schilder voorkomen? U kunt de schilder vooruit betalen voor het werk, dat vervolgens na 1 januari wordt uitgevoerd. Op die manier betaalt u een lagere prijs op basis van de lagere BTW. De schilder hoeft in 2018 maar 6 procent BTW te berekenen en af te dragen, in plaats van 9 procent in 2019.

Stel dat u een factuur ontvangt van €2.000, waarover de schilder BTW moet berekenen. In 2018 leidt dat tot een totaal bedrag van €2.120. In 2019 loopt dat bedrag op naar €2.180. U kunt dus eenvoudig €60 besparen, door de factuur al in 2018 aan te vragen en helemaal vooruit te betalen aan de schilder.

navigate_next Ontdek de beste schilders in jouw regio!